Ugrás a tartalomra

Sportolj rendszeresen fiatalon is, és előzd meg a fájdalmat!

hero háttér
pilates gyakorlat oldal emelés

Ha ezt a sokat hangoztatott jó tanácsot fiatalabb éveinkben meg tudnánk fogadni, nem válnának a mozgásszervi problémák a 40-es korosztály nagy részében ekkora problémává. Nagyon sokan egész nap ülőmunkát végeznek, így a test adaptálódik a rossz tartáshoz, mert ez a “kényelmes”. A fej előre mozdul, a nyak íve kiegyenesedik, a vállak előre esnek, a hát felvesz egy domborított cicahát alakot. Elkezdődik az átalakulás, amit észre sem veszel..

És miért nem veszed észre?

Mert nagyon lassan történik.

Ha baleset, vagy trauma ér, akkor az fáj, és azonnal megpróbálod orvosolni. De ezt a változást egyszerűen észre sem veszed, mert nem fáj.

Miért nem fáj?

Mert az egyoldalú terhelés hatására (pl. mert sokat ülsz rossz pozícióban), szépen fokozatosan ugyanazon a ponton elkezded koptatni (terhelni) a csontot védő ízületi porcréteget. És azért nem szól Neked, mert nincsenek benne idegrostok. Pedig a károsodás már ott van. És ha az évek folyamán ugyanazt a mozgás-mintát követve teljesen lekoptatod ezt a csodálatos “ütköző párnát” akkor hidd el fájni fog!

Mit tehetsz?
  1. Első feladat - vedd észre! (Pl. azt, hogy folyamatosan rossz széken, rossz pozícióban ülsz)
  2. Második feladat - keresd meg azt a mozgásformát, amire szívesen fordítanál időt!
  3. Harmadik feladat - ha megtaláltad csináld!
Úgy mint a mesében a három próbatétel. Az a mesehős győz, aki végigmegy az akadályokon.

Ha sikerül időben észrevenni azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valahogy nem “működsz” jól. Már ezt sem, meg azt sem tudod úgy megcsinálni mint régen, akkor kezdj el tudatosabban figyelni arra, hogy több mozgást iktass be az életedbe. Az egyik lehetőséged például a PILATES torna.

A Pilates egyik legfőbb erőssége a MEGELŐZÉS.

A test dolgozik, és ha ezt TUDATOSAN teszi, túlmutat a pusztán fizikai edzés szintjén. Az adott pillanatban csak a mozdulatra koncentrálsz, és elfelejted mi bántott még akár egy pár perccel ezelőtt is. A stressz által kiváltott feszültség lassan elolvad az izmaidból, és egy egészséges izommunka veszi át a helyét. Majd egy - két perc múlva a gyakorlat végén, ez is eltűnik, és a következő gyakorlatot már ebből a ellazult állapotból kezded újra…

Ekkor még NEM MINT TERÁPIÁT használod, hanem csak hogy jól érezd magad a bőrödben. A napjaid során felvett feszült testtartást kioldod, és kicsit erősebb, fittebb leszel.

Ha sikerül már a 20-as éveidtől tudatosan figyelni arra, hogy rendszeresen mozogj valamit… bármit ...akkor nagyobb eséllyel leszel Te az az “Ötvenes”, akinek a fittségétől bárkinek leesik az álla.

És még egyszer….

A “túltolt” sportolás sem vezet el oda ahova idősebb korunkban életminőségben el szeretnénk jutni.

A MEGELŐZÉS - Ez lenne az ideális megoldás!

Varga Böbe

FB

Pilates oktató

"A saját egészséged megőrzése érdekében, Neked kell a legfőbb szerepet felvállalnod. Ezen az úton tudlak segíteni, mint mozgásoktató. Ha rendszeresen, és tudatosan gyakorolsz, akkor Te is megtapasztalhatod a Pilates jótékony hatásait."

Várlak szeretettel!