Ugrás a tartalomra

Az új szokások kialakítása és beépítése az életünkbe

hero háttér
női futó a természetben

Vannak, akiknek könnyebb, és vannak akiknek nehezebb új szokásokat bevezetni az életébe.

Vannak sokan, akiknek pár nap is elég, és vannak köztünk olyanok, akiknek átlagban 21, vagy 66, vagy még ennél is több napra van szükségük az új szokásaik kialakítására.

(Megj.: a rossz szokások tapasztalataim szerint villámgyorsan hatalmukba tudnak keríteni… sajnos…)

A viselkedésünket vizsgáló kutatók véleménye erről a területről is megoszlik, és természetesen ahány kutatás annyi féle szempont, illetve annyiféle eredmény.

A véleményem az, hogy mindegyiknek igaza van, és egyiknek sincs igaza. Túl sok szempontból vizsgálhatjuk: mint pl. a személyiségünk, saját élet helyzetünk, anyagi lehetőségeink, adottságaink, valamint magukat a szokásokat is számtalan típusba sorolhatjuk be.

Vannak szokások, amelyeket nagyon gyorsan felveszünk, mert nagyon fontossá válnak Nekünk. Vannak szokások, amelyeket gyorsan beépítünk az életünkbe, de csak átmenetileg tudunk megtartani. Vannak, amelyekre nagyon nehezen „szokunk rá”, de ettől fogva egész életünkben elkísérnek.

A TESTMOZGÁS IS LEHET SZOKÁS?

szokas2.png

Amikor a rendszeres testmozgást szeretnénk a szokásunkká tenni, én a megoldást a saját miértünk megtalálásában látom. A legtöbb magatartást kutató szakember is a motivációt jelöli meg az egyik legfontosabb tényezőnek abból a szempontból, amiért egy szokás mellett döntünk, és azt hosszú távon meg is tartjuk.

A Miérted (a motivációd) a Tiéd, ezt Neked kell megfogalmazni tisztán és pontosan!

Julia Hobsbawm „Az egyszerűség elve” című könyvében olvastam egy történetet arról, hogy Charles Handy társadalom- és gazdaságfilozófus az élete részévé tette azt, hogy minden reggel 40 percet sétált a helyi parkban. Olyan rutinná vált ez nála, hogy csak akkor hagyott fel vele, amikor a 80-as életéveiben stroke-t kapott. Elhatározta, hogy házhoz kötött állapota miatt változtat egy kicsit a szokásain. Innentől kezdve un. mentális sétákat tett, amellyel azokat az útvonalakat járta be, ahol korábban a valóságban sétált.

Mire tanít ez a történet?

Hogy ami fontos számunkra tegyük meg úgy, ahogyan éppen meg tudjuk tenni. Úgy, és annyit mozogjunk, olyan sportot iktassunk be az életünkbe, amit éppen meg tudunk tenni.

Nem számít, hogy mit hoznak elénk a vizuális médiákból ránk zúduló hírfolyamok, és reklámok! Nem az számít, hogy szerintük mi a “trendi”, az “egészséges” a "sikeres" stb… stb...

Te mit szeretnél? Miben érzed jól magad? Mi a célod vele? Miért sportolsz?

Ha tudatosan rendszeresen szeretnél beépíteni valamit az életedbe, azt jól át kell gondolnod! Lehet, hogy kényelmetlen az elején, és lehet, hogy tanulnod is kell ahhoz, hogy el tudd kezdeni. De így sokkal nagyobb az esélyed, hogy sikerül.

Kerüld a szélsőségeket!

Kezdj kicsi vállalásokkal, és fokozatosan emeld a ráfordított időt, vagy a gyakorlatok erősségét, vagy a táv hosszát, attól függően milyen sportot, vagy mozgást kezdtél el.

Rendszeresen gyakorolj!

Inkább kíméletesen, de rendszeresen kezdj el sportolni. Így nem adod fel olyan könnyen. Nagyon sokan főként év elején belevágnak egy óriási kihívásba vagy célba, de a tapasztalatok szerint legfeljebb 2 hónapig tart ki a lelkesedésük. Te ne ess, ebbe a csapdába!

Tervezd meg!

Próbáld most tudatosabban megtervezni, milyen változtatásokra lesz szükséged ahhoz, hogy el tudj kezdeni rendszeresen sportolni. Beszéld meg a társaddal, vagy más hozzátartozóval, milyen feladatokat tudnak átvenni tőled, hogy segítsenek fenntartani a motivációdat. Ha állandóan le kell mondani a programodat, előbb-utóbb a motivációd is odalesz.

szokas4.png
Prioritás az új szokásodnak!

Írd be előre a naptáradba a sportolásra szánt időpontokat. Ragaszkodj hozzá, és csak akkor térj el tőle, ha tényleg valami rendkívüli történik. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Nekünk kell minden családban történt problémát megoldani.

Kezdj el azon gondolkodni, hogy kitől kérhetsz ebben az esetben segítséget! Legyen B terved! Lehet, hogy a lányod barátnőjének az anyukája is szívesen elmegy mindkét gyermekért?

Higgy a változásban és bízz magadban!

Ebben segítségedre van még az agy un. neuroplaszticitása is, amely azt jelenti, hogy amit régen úgy gondoltál, hogy nem tudod megváltoztatni, az mégiscsak módosítható kitartó gyakorlással és erőfeszítéssel.

Ezért hinned kell benne, hogy ha kitűzöl egy célt, azt el is tudod érni!

Légy kitartó és türelmes!

Az nem kérdés, hogy minden sport/mozgás óra után jobban fogod érezni magad. De ez egy út, amelyen bizonyos távolságokra mérföldkövek vannak, és el kell jutni mindig a következőig a következőig….. a következőig……a következőig……a következőig……a következőig……

Sikeres tervezgetést kívánok Neked!

Varga Böbe

FB

Pilates oktató

"A saját egészséged megőrzése érdekében, Neked kell a legfőbb szerepet felvállalnod. Ezen az úton tudlak segíteni, mint mozgásoktató. Ha rendszeresen, és tudatosan gyakorolsz, akkor Te is megtapasztalhatod a Pilates jótékony hatásait."

Várlak szeretettel!