Ugrás a tartalomra

Hogyan tudod fenntartani a motivációt, ha sportolsz?

hero háttér
torna eszközök fal előtt

Az előző bejegyzésben említettem a miérted, a motivációd megfogalmazásának fontosságát, tisztázását. A motiváció fogalma mellé hozzunk be még egy fogalmat az AKARATERŐT. Igen, az akaraterő segíthet fenntartani azt a tevékenységet, amit már elkezdtünk, de még erőfeszítést kell tennünk a rendszeres végzéséhez.

Az AKARATERŐ nem egy állandó „valami”. Gyengül, erősödik, megtorpan, visszahúzódik, majd újra elkezd megerősödni.

Eszembe jut erről, amit egy általam nagyon tisztelt zen apát Chong An Sunim „a jó hír és rossz hír” vonatkozásában szokott mondani.

Van egy jó hírem … és kezdi felsorolni a jó híreket a konkrét téma vonatkozásában... majd így folytatja „Rossz hír pedig nincs csak munka van”

Tehát van egy jó hírem, az akaraterő, mindig veled van, és fejleszthető… Használd és nem tűnik el!

„Rossz hír pedig nincs csak munka van”

Azért, hogy ne kelljen mindig olyan ÓRIÁSI AKARATERŐ valamely tevékenység elkezdéséhez, építs be ösztönzőket a mindennapjaidba, hogy könnyebb legyen az új szokásod működtetése!

Lehetnek belső ösztönzőid

motivacio4.png
Örömérzet – önjutalmazás - egészség

A motivációd pontos megfogalmazása, előrevetíti az eredményt, és ezzel már bele is kerülsz egy önjutalmazó folyamatba. A visszacsatolás azonnali.

Például lehet a motivációd, hogy egészséges életet szeretnél élni, és ennek az egyik összetevője a rendszeres testmozgás. Amikor az általad kijelölt „sport-napodon vagy napokon” meg is teszed, akkor ez egy azonnali örömérzetet okoz, endorfin és szerotonin nevű örömhormon szabadul fel. Jobban érzed magad fizikailag és szellemileg is, és még büszke is lehetsz magadra.

Belső ösztönző lehet, hogy szeretnél lefogyni, vagy hogy fittebb nagymama szeretnél lenni, aki gond nélkül biciklizik az unokájával… stb.

Az a csodálatos, hogy mindegy hány évesek vagyunk, erős akarattal, és kitartással elképesztő dolgokat tudunk elérni a fizikai fejlődésünkben.

Lehetnek külső ösztönzőid

Segíthetnek, amikor gyengül az akaraterőd. Pár tipp a teljesség igénye nélkül.

​1. Legyen egy „sport-szetted”!

Bárhol, és bármilyen sportot is gyakorolj, legyen egy ún. sport-szetted.

Miből áll ez a szett pl. a Pilates esetében? Legyen egy jó minőségű, rugalmas, testhezálló legging-ed, és egy sportmelltartód. Fitnesz trikó vagy póló amely nem túl bő, sőt ha el tudod fogadni, akkor egy testre simuló felső lenne a legjobb. Fontos, hogy nagyon jól érezd magad benne! Nézd meg magad a tükörben a fitnesz ruhádban! ” Szeretgesd meg” ezt az éned, aki a tükörből visszanéz rád! Tudatosuljon benned a személyiséged egy új oldala! Az új szokás felvétele újjászületés is. Te egy sportos, az egészsége mellett elkötelezett emberré váltál. És tényleg nagyon fontos, hogy akkor is öltözz fel, ha otthon gyakorolsz! Felejtsd el a kinyúlt otthoni tréning gatyót és pólót!!!

motivacio2.png
2. Legyen szem előtt a sport szetted! – Külső inger, ami figyelmeztet.

Ezt a sportszettet egy jól látható helyen tárold. A ruhás szekrényedben szemmagasságban, hogy amikor kinyitod a szekrényed, mindig motiváljon arra, hogy felvedd! Ha mozgás stúdióba jársz, már reggel készítsd ki a "szetted", hogy amikor hazajössz a munkából egyértelmű legyen, ma fontos tennivalód van! A sportszetted, egyfajta trigger (külső inger), ami segít abban, hogy biztosan tegyél meg valamit.

​3. A legkisebb ellenállás elve

A szokás kialakításához kell a képesség is, hogy meg tudd tenni, amit elhatároztál. Én valahogy úgy fogalmaznám, hogy a legkisebb ellenállás a tevékenységgel szemben.

Mit is jelent ez a Pilates, Jóga, stb esetében, akkor amikor otthon edzel?

​​Legyen egy „otthoni fitnesz helyed, sarkod”. Ha csak azt tudod beiktatni az életedbe, hogy otthon edz, akkor a legkisebb ellenállást akkor éred el, ha kialakítasz egy olyan lehetőséget pl. a nappaliban Tv előtt (online edzés), ahol van elég helyed, és a bútorok ide-oda tologatása nélkül tudsz mozogni.

motivacio1.png

Mit jelent a legkisebb ellenállás, ha Fitnesz teremben edzel?

​Legyen könnyen elérhető! Közel legyen a munkahelyedhez vagy az otthonodhoz. Sokkal könnyebb egy közeli helyre elsétálnod, mint átszelni a fél várost. Hiába a szuper ötcsillagos Mozgás stúdió, ha nem lesz elég a motivációd ahhoz, hogy hosszú távon hetente megtedd ezt az utat. És világunkban már az üzemanyag tudatos fogyasztása sem utolsó szempont.

4. Legyen helye az életteredben is az új szokásodnak!

​Állandó tároló hely kell a tornamatracodnak, és azoknak az eszközöknek, amit még használni fogsz. Mert ez nem csak egy „átmeneti hóbort”, és így szó szerint helye lesz az életedben.

5. Tervezz!

Ha a munkahelyedről indulsz sportolni, reggel egy szép sporttáskába pakold össze a sportszetted, és vidd magaddal! ​Ha pedig munka után még hazaugrasz átöltözni, hogy ne kelljen kapkodni, a fitnesz ruhádat is készítsd elő egy székre, vagy komódra a reggeli öltözéssel töltött idő alatt! Amikor hazaérsz rápillantasz, és már tudod is mit kell tenned.

6. Emlékeztető beállítása

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy úgysem felejted el. De annyi minden történik napközben. Gondolom már veled is megtörtént, hogy azt sem tudtad milyen nap van. Az emlékeztető arra is jó, megerősítsen az elhatározásodban, hogy ma edzeni fogsz. Próbáld ki! Mit veszíthetsz?

7. A megteszem- Nem teszem meg lista

Megteszem vagy nem teszem meg - Az akaraterő két iránya.

Egyszerre van jelen az, hogy most valamit megteszek, és az is, hogy valamit eközben nem teszek meg. Tehát ha pl. megteszem azt, hogy elmegyek sportolni, akkor nem teszem meg, hogy munka után leroskadok a kanapéra, és bekapcsolom a Tv-t.

Ha van kedved, egy papírlapon húzz középre egy vonalat, és az egyik oldalára írd fel - Ezt megteszem!

A másik oldalra - Ezt nem teszem meg!

Nem kell azonnal kitöltened!

Ha valami eszedbe jut bármikor, írd a papír egyik vagy másik oldalára!

Segít rendszerezni a fontos és nem fontos dolgokat!

Én arra biztatlak gyere, és gyakorold velem a Pilatest!

Varga Böbe

FB

Pilates oktató

"A saját egészséged megőrzése érdekében, Neked kell a legfőbb szerepet felvállalnod. Ezen az úton tudlak segíteni, mint mozgásoktató. Ha rendszeresen, és tudatosan gyakorolsz, akkor Te is megtapasztalhatod a Pilates jótékony hatásait."

Várlak szeretettel!