Ugrás a tartalomra

Találkozásom a Pilatessel - Az első Pilates órák

hero háttér
pilates gyakorlat hengerrel
„Pusztán a test mozgatása nem vált ki örömteli élményt. Az elmének mindig jelen kell lennie. Az izmoknak és az agynak egyformán részt kell vennie benne. Az öröm érzése nem attól függ, hogy mit csinálsz, hanem attól, hogy hogyan!” Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Az út, ami elvezetett a Pilateshez

A weboldalam "Rólam" menüpontja helyett ezt a blogbejegyzést írtam arról, hogyan lettem Pilates oktató. Ha kíváncsi vagy rá, olvasd el!

Rendszeresen már 6 évesen jártam sportolni. Nem a szüleim motiváltak. Én szerettem ezt az időtöltést: balett, néptánc, később általános- és középiskolában szertorna, és a kézilabda vált a mindennap végzett tevékenységeim közé. Ekkor még nem tudtam, amit ma már világosan látok, hogy a “túltolt” versenyszerű sportolásnak negatív következményei is lehetnek a csontokra és ízületekre nézve. Nem biztos, hogy idősebb korunkra is pozitívan hat a fiatalabb korban túlzásba vitt mozgás.

Túlterheltem az ízületeket, nem pihentem elég időt, és állandó sérülésekkel is jártam versenyezni. Már a 20-as éveim elején két gyermekem születése után éreztem, hogy baj van. Jobban fáj a derekam mint indokolt lenne. Most is a mozgást hívtam segítségül, és sok-sok évig Ági aerobik óráira jártam minden héten kétszer. Nagyon szerettem.

És történt most már több mint 15 éve, hogy édesanyámnál összizületi gyulladást diagnosztizáltak. Egyre rosszabb fizikai állapotba került, és a teste nem bírta a sok fájdalmat, szép lassan eltávozott.

Nagyon sokáig nem tudtam Őt elengedni, és újra elkezdett fájni a derekam, a vállam, a térdem, szép lassan szinte minden porcikám.

Feltettem magamnak a kérdést. Tényleg át akarom venni ezt a puttonyt az édesanyámtól?

Ekkor vitt el egyik kedves barátnőm Pilatesre. Ott értettem meg, hogy mennyire mást is jelenthet a mozgás, mint puszta testedzést. A fájdalmaim enyhültek. Pár óra után éreztem, hogy ezt a mozgást életem végéig el tudom képzelni magamnak. Bálint Zita órái csodálatosak voltak. Nagy tiszteletet éreztem iránta azért az alázatért, ahogyan oktatta nekünk a Pilatest és a Jógát. Úgy éreztem, hogy annyira azonosulni tudok a Pilatessel, hogy én is oktatóvá szeretnék válni. Így lettem Pilates oktató 48 évesen.

pilates gyakorlat sellő

Most elmesélem hogyan láttam kívülről a Pilatest, amikor először találkoztam vele

Az első órán nem értettem mi történik velem. Hiszen állítólag erős vagyok, és leginkább a hasizmomra voltam nagyon büszke. A következő történt. Mivel nagyon szabálytisztelő vagyok, és pontosan próbáltam betartani amit Zita elmondott a gyakorlat kivitelezéséről, és a légzésről… Áááá nem ment.

Nem tudtam megcsinálni A FELGÖRDÜLÉST?!

Utólag már pontosan tudom, hogy miért nem ment. Mert csak a külső hasizmaim voltak edzettek. A mély hasizmaim? Azt sem tudom, hogy voltak-e.

A Pilates mozgás erősen formákhoz kötött, tudatosságot igénylő mozgásforma, ezért ez először problémát okozott. Nem értettem, miért nem mennek úgy a gyakorlatok, ahogy én szeretném.

Miután az első “sokkot” legyőztem magamban, és kitartóan óráról-órára tovább gyakoroltam, megtapasztaltam, hogy pontosan a szabályok betartása miatt keletkezik egy öröm érzet bennem.

Már hiába nehéz, már hiába jönnek szembe újabb és újabb szabályok, és a gyakorlatokat még pontosabban kell kivitelezni, ez már nem okoz problémát, mert ott van a folyamatos "öröm érzet".

......és eljött a pillanat amikor már nem okozott problémát a FELGÖRDÜLÉS.

Ez az amit kerestem.

Már 15 éve elköteleztem magam a Pilates mellett. Mégis ma is átjár egy csodálatos érzés, amikor egymás után elvégzem a gyakorlatokat.

A Flow ez - ahogy Csíkszentmihályi Mihály írta

“ Az öröm érzése nem attól függ, hogy mit csinálsz, hanem attól, hogy hogyan!”

Voltak akik velem együtt kezdték Zitánál, és ma is Velem gyakorolnak, és voltak akik azt mondták, hogy szerintük unalmas és túl sok a szabály.

Azt tanácsolom, ha tényleg szíved mélyéről nem tetszik, ne küzdj vele! Inkább válassz egy másik mozgásformát, mert nem ez a Te sportod…. nem találkoztatok össze.

Tudom, hogy elfogult vagyok a Pilatessel, és tudom, hogy még számtalan csodálatos mozgásformát gyakorolhatnék….

Talán még egy-kettő belefér az életembe…..

“Hiszem azt, hogy ha ebben a túl kényelmesre tervezett világunkban megtaláljuk azt a mozgásformát, amit a leginkább meg tudunk kedvelni, akkor az életünk egészségesebb, élhetőbb lesz még idősebb korban is.” - Varga Böbi - Pilates oktató

Kívánom, hogy Te is találd meg a saját sportodat vagy azt a mozgásformát, amiben jól érzed magad!

Varga Böbe

FB

Pilates oktató

"A saját egészséged megőrzése érdekében, Neked kell a legfőbb szerepet felvállalnod. Ezen az úton tudlak segíteni, mint mozgásoktató. Ha rendszeresen, és tudatosan gyakorolsz, akkor Te is megtapasztalhatod a Pilates jótékony hatásait."

Várlak szeretettel!