Ugrás a tartalomra

Pilates - Torna az egészséges gerincért

hero háttér
pilates gyakorlat nyújtás

Hogyan tudod megőrizni a gerinced egészségét?

Mozogj minél többet!

És szinte bármilyen sportot kipróbálhatsz, ha a gyakorlatokat “gerincbarát” módon kivitelezed.

Például egy nagyon nehéz erőnléti edzést is lehet “jól csinálni”.

És lehet olyan Jóga, vagy Pilates gyakorlat, amely pont Neked nagyon-nagyon nem tesz jót.

Egyéni adottságaid, és egyéni életutad befolyásolták azt, ahogyan ma érzed magad. Ezért ha problémád van, a megoldást is rád kell igazítani.

Vannak azonban olyan mozgásformák és sportok, amelyeket “gerincbarátnak” határozunk meg, és amelyek minden életkorban bátran választhatóak.

Miért?

Mert ezek kisebb terhelést, stresszt gyakorolnak a gerincedre, és az ízületeidre. Ilyen mozgásformák például a Jóga, Tai Chi, a különböző gerincre fókuszáló edzések (pl. McKenzie, Feldenkrais), séta, nordic walking, kocogás, kerékpározás, úszás, aquafitness, kirándulás stb. stb.

És természetesen választhatod a Pilatest is!

A Pilates a rugalmasság, a hajlékonyság tornája.

“Olyan fiatal vagy, amennyire rugalmas a gerinced”- Joseph Pilates, a Pilates mozgásrendszer megalkotója

A Pilates egy eszköz ahhoz, hogy hosszú időn keresztül meg tudd őrizni a gerinced hajlékonyságát, tested rugalmasságát, izmaid erősségét. És ez idősebb korodban is a mozgás szabadságát kínálja neked. Megdolgoztatja a teljes testet, figyelve arra, hogy minden izom egyformán dolgozzon. Így fejlődik ki a tested ”IZOMEGYENSÚLYA”.

Egyensúlyba kerül az izomrendszered, tetőtől-talpig.

gyakorlat nyújtás ülésben

A Pilates gyakorlásának nem célja egy - egy izomcsoport túlfejlesztése, de minden órán nagyon figyelünk, az un. “Pilates-fűző” erősítésére. A Pilates fűzőt felépítő izmok az un. mélyimok és felszínen található has-, és hátizmok, a törzs oldalán futó izmok, a farizmok, a medence vagy csípőizmok, a medencefenék izmai és a combizmok is. Ha ezek az izmok megfelelően edzettek, a törzsedet stabilan, és helyes pozícióban tudod tartani minden testhelyzetben. A megerősített izmok, a gerincre ható terhelések egy részét átveszik a gerincoszloptól, segítik stabilizálni az ízületeket, és a begyakorolt helyes pozició következménye, hogy a csigolyák távolabb kerülnek egymástól. A fájdalmaid csökkenhetnek, vagy meg is szűnhetnek.

Minél erősebbek, nagyobbak és vastagabbak az izmaid, annál jobban védik az egész testedet a sérülésekkel szemben. Úgy képzeld el, mintha hatékony páncélzatot építenél a gerincoszlopod köré. Az „alapanyag” pedig 100%-ig természetes.

Szóval eddz lassan és kíméletesen, de folyamatosan. Mert nem az a fontos, hogy megerőltesd (sőt: túl erőltesd) magad, hanem egyszerűen csak az, hogy mozogj.

Az órai gyakorlatokat úgy állítom össze, hogy a gerincet minden irányból átmozgatva, először mobilizálja az ízületeket. Majd a törzs megtartásáért felelős izmokkal megerősítjük a gerinced helyzetét a helyes testtartásban. Nemcsak a hátizmot, nemcsak a hasizmot, hanem az összes izmot.

Ez a PILATES

Varga Böbe

FB

Pilates oktató

"A saját egészséged megőrzése érdekében, Neked kell a legfőbb szerepet felvállalnod. Ezen az úton tudlak segíteni, mint mozgásoktató. Ha rendszeresen, és tudatosan gyakorolsz, akkor Te is megtapasztalhatod a Pilates jótékony hatásait."

Várlak szeretettel!